Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to królowa naturalnego oleju. O jej jakości decyduje kwasowość, która im niższa tym świadczy o lepszej klasie produktu. Nie wiesz, którą wybrać? Przeczytaj ten wpis, a wszystko będzie jasne :)
Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich nie wyobrażają sobie codziennego życia bez oliwy z oliwek, która jest nieodłącznym produktem w ich kuchni. Idealna jako dodatek do makaronów, sałatek, pizzy, ryb czy też po prostu do ulubionej bagietki. Jej szeroki wachlarz zastosowań nie sposób opisać wystarczy bardzo dobrej jakości produkt oraz wyobraźnia kulinarna, aby sprostać oczekiwania najbardziej wymagających podniebień ;)
Włoska oliwa Extra Vergine to najzdrowszy i najbardziej naturalny olej, który jest uzyskiwany za pomocą środków mechanicznych na zimno z dojrzałych oliwek. Właściwości jej są prozdrowotne, a smak naturalnych oliwek świetnie doprawia potrawę. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych m.in. Omega 3 i Omega 6 oraz jest bogata w przeciwutleniacze. Zawiera szereg cennych witamin m.in: A, B, D, E i K oraz składniki mineralne.
Oliwę tą można dostać w postaci niefiltrowanej "GREZZO" co w języku włoskim oznacza SUROWE, a więc samo zdrowie! Oliwa jest gęsta, nieoczyszczona i jest wszystkim tym co natura dała w całej okazałości. Jeżeli lubisz nieco pikantniejszą wersję to z pewnością docenisz Oliwę z oliwek włoska 100% niefiltrowaną lub w postaci oliwy filtrowanej (klarownej, przeźroczystej) o delikatniejszym i łagodniejszym smaku.
Smażenie potraw również ma znaczenie i tu uzyskiwana z wytłoczyn oliwek Oliwa Sansa z dodatkiem oliwy Extra Vergine będzie świetną bazą do potraw, którym już podczas przygotowywania nadajesz smak.
W naszym sklepie Vinnica Polini znajdziesz bogaty wybór oliwy w różnych pojemnościach z możliwością wysyłki do domu, restauracji oraz hoteli.
Zapraszamy!