Nic lepiej nie smakuje w chłodne dni niż grzane wino !
I to nie tylko czerwone!
Mimo, że święta już za nami to nadal możemy w chłodne dni cieszyć się "Grzańcem". Aromatyczny zapach wina, przypraw i owoców nastraja do chwili zatrzymania się w towarzystwie najbliższych. I choć restauracje nadal są zamknięte to spokojnie możemy sami sobie przygotować rozgrzewające grzane wino.
To co gotowi?
Z łatwością przygotujesz swojego grzańca z naszymi recepturami i będziesz mógł się zrelaksować w domowym zaciszu. A więc przed wszystkim potrzebujesz czerwone wino Marche Rosso bądż dla miłośników słodszego czerwonego wina Giovinio Rosso Merlot, które po otwarciu możesz używać kilka tygodni, a to dzięki temu, że mają kranik i wino nie wietrzeje.
Z pewnością znajdą się amatorzy nowości, a więc mamy dla Was propozycję z różowym Marche Rośe oraz białym Marche Bianco w formie pysznego grzanego trunku.
Receptuty znajdziesz poniżej! Zapraszamy!
P.S Nasze wina równie świetnie smakują na zimno, także nic się nie zmarnuje :)
Wszystkie włoskie wina z Vinnica Polini sprowadzamy bezpośrednio od producenta z regionu Marche. Zapraszamy !
Czerwone grzane wino:
*200 ml wina Marche Rosso IGT
* 10 ml np. rumu lub wiśniówki (opcjonalnie)
* łyżeczka miodu
* łyżeczka soku malinowego
* plaster pomarańczy
* łyżeczka bakali
* szczypta cynamonu i goździków
Białe grzane wino:
* 200 ml Marche Bianco IGT lub Marche Passerina IGT
* łyżeczka syropu waniliowego lub laska wanilii
* plaster cytryny oraz jabłka
* anyż oraz szczypta cynamonu
Różowe grzane wino:
* 200 ml Rośe IGT
* łyżeczka syropu poziomkowego
* łyżeczka konfitury żurawinowej
* skórka z pomarańczy
Do ulubionego kubka nalej wino i dodaj resztę składników, a następnie podgrzej do temperatury maksymalnie do 50 stopni. Nie doprowadzaj do wrzenia!
Ciesz się smakiem włoskich win. Na zdrowie !